Municipiul Vaslui

 

 

Municipiul Vaslui

Vasluiul este un judet in regiunea Moldova din Romania, situat in partea de est a tarii, intinzandu-se pe cursul superior si mijlociu al raului Barlad; face parte din regiunea Nord - Est, in care sunt incluse si judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt si Suceava.
Harta regiunilor de dezvoltare din Romania Harta regiunilor de dezvoltare din Romania

Geografia judetului

Stema judetului Vaslui Situat pe raul Barlad, strabate partea de sud si sud-est a Podisului Central Moldovenesc, iar in partea centrala se intinde pe Colinele Tutovei si Dealurile Falciului, diviziuni ale Podisului Barladului — parte a Podisului Moldovei. Relieful este format din dealuri si vai largi, orientate preponderent nord-sud. Altitudinea maxima: 485m – Dealul Mangaralei, in nord-vest si 425m — Dealul Cetatuii, in partea de nord-est. Altitudinea medie este de 250-350m. Altitudinea minima este de 10m in lunca Prutului. Clima este temperat continentala cu nuante excesive, fiind caracterizat prin veri calduroase si secetoase si ierni geroase. Temperaturile sunt cuprinse intre 8°C si 9,8°C si precipitatii relativ reduse. Reteaua hidrografica este reprezentata in special de cursul mijlociu al raului Barlad, cu afluentii Vaslui, Crasna, Tutova si Zeletin, iar in partea de sud-est a judetului de raul Elan, afluent al Prutului. Principalele lacuri: Grosu], Balta Mare, Harsetii (lacuri de lunca), Solesti, Cuibul Vulturilor, Manjesti, Tungujei, Cazanesti, Rapa Albastra, Puscasi, Vulturesti, Posta Elan (lacuri de acumulare), Carja, Negresti, Tacuta, Rediu-Galian (iazuri piscicole).

Din suprafata totala de 533.127 ha (2,3% din suprafata totala a tarii), 72,2% este zona agricola, 16,4% reprezinta paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera si 11,4% alte suprafete (ape, suprafete construite, drumuri, cai ferate, etc.).

Localitati
 1. 3 Municipii: Vaslui, Barlad, Husi
 2. 2 Orase: Negresti, Murgeni
 3. 81 Comune
 4. 460 Sate

Populatia la 1 iulie 2007: 455.594 loc., din care 187792 loc. in mediu urban si 267802 loc. in mediu rural.

Istorie

Existenta celor mai vechi asezari pe teritoriul judetului Vaslui este demonstrata de descoperirile arheologice din perioada neolitica, dar primele atestari documentare ale unor localitati au aparut in 1375 si in documente interne din 1423. In perioada 1435-1442, Vaslui a fost rezidenta Tarii de Jos si era considerat a doua citadela a Moldovei. In 1440, Bogdan al II-lea castiga in padurea de la Crasna o importanta batalie impotriva otomanilor, dar eroismul si patriotismul locuitorilor acestor meleaguri a fost dovedit in marea batalie castigata de Stefan cel Mare in 1475 la Podul Inalt, batalie cunoscuta in istorie ca fiind cea mai stralucita victorie din istoria militara a Romaniei si cea mai mare victorie europeana impotriva otomanilor, pana la asediul Vienei. Intre secolele XVII - XVIII, mai multe asezari vasluiene, au fost pradate si incendiate de invaziile tatare si otomane, unele dintre ele fiind complet distruse, cum a fost si cazul actualei resedinte, Vaslui. In secolele care au urmat, locuitorii judetului au participat activ la bataliile pentru independenta si libertate din 1848, 1858, 1877 si 1918 fiind recunoscuti pentru vitejia si curajul lor, lasand eroi legendari, precum Penes Curcanul. In secolul al XX-lea, alaturi de judetul Botosani, pe teritoriul judetului a izbucnit Rascoala taraneasca din 1907, care a antrenat mai multe localitati printre care Husi, Vaslui, Barlad, Stanilesti, Muntenii de Jos s.a.

Judetul Vaslui cu resedinta la Vaslui a fost infiintat ca unitate administrativ teritoriala sub denumirea de tinut, inca din secolul al XIX-lea si cuprindea o suprafata de 2132 km². In componenta sa intrau 3 plasi: Racova, Stemnic si Crasna. Ca semn heraldic avea un scut crenelat, un stup si trei albine. In 1950, a fost infiintata regiunea Barlad cu resedinta la Barlad, iar in perioada 1956 - 1968, Vaslui, Falciu si Tutova faceau parte din judetul Iasi. La 17 februarie 1968, a avut loc o impartire administrativ teritoriala, fiind astfel reinfiintat judetul Vaslui in limitele cunoscute in prezent, din fostele judete Vaslui, Tutova (cu resedinta la Barlad) si Falciu (cu prima resedinta la Falciu, apoi la Husi).

Institutii de invatamant
 1. 5 universitati, scoli de invatamant profesional tehnic si invatamant postliceal de specialitate
 2. 18 licee si colegii
 3. 426 scoli generale
 4. 384 gradinite (din care 61 in mediul urban)
Muzee, turism si agrement in judetul Vaslui

Fara a avea bogatia de obiective turistice care exista in alte zone ale tarii, acestea nu lipsesc insa din judetul Vaslui. Putem spune, insa, ca ele nu sunt indeajuns cunoscute si valorificate. Acest judet este remarcabil prin tezaurele arheologice gasite aici, valorile etnografice si de arta populara, locurile istorice si monumentele care atesta existenta milenara a romanilor in aceasta zona, cat si contributia lor la cultura universala. Castelul Mavrocordat, construit in secolul al XIX-lea, Cetatea lui Stefan cel Mare, datand din secolul al XV-lea, Biserica Sf. Ioan, de asemenea fondata de Stefan cel Mare in seculul al XV-lea sunt cateva din numeroasele vestigii istorice si culturale pastrate in judetul Vaslui. Este de asemenea demn de mentionat faptul ca cele mai importante orase din acest judet, Vaslui si Barlad, au fost ridicate in secolele al XIV-lea si respectiv al XV-lea. Municipiul Husi, al treilea ca marime in judet, este faimos in intreaga lume pentru podgoriile si calitatea vinurilor sale. Situandu-se intr-o zona deluroasa, cu numeroase paduri si rauri, acest judet este bogat in peisaje frumoase, monumente istorice, atractii turistice care sunt adevarate incantari pentru ochiul si mintea vizitatorului, si o calda invitatie de a veni si a le vizita.

Parcuri si rezervatii naturale
 1. Gradina Zoologica din Barlad
 2. Padurea seculara de la Movila lui Burcel
 3. Padurea seaca Movileni
 4. Locul fosilifer Malusteni
 5. Locul fosilifer Nisiparia Hulubat
 6. Coasta Rupturile de la Tanacu
 7. Padurea Badeana
 8. Padurea Balteni
 9. Fanetele de la Glodeni
 10. Rezervatii paleontologice la Manzati comuna Ibanesti
STIATI CA:

Temperatura maxima absoluta (46,6 grade C) a fost inregistrata la Murgeni la 21 august 1952?
Temperatura minima absoluta (-32 grade C) a fost inregistrata la Negresti la 20 februarie 1954?
Viteza media anuala a vantului este cuprinsa intre 1,6 si 6,5 metri pe secunda?

Buy cheap windows or linux hosting for your small business website. Please consider sitecloud hosting review and hostmonster review.
© Copyright 2010 Agentia Locala pentru Eficienta Energetica si Mediu Vaslui.
Natural Joomla Templates designed by Joomla Hosting